

Fall Protection - Certified Instructor (Authorized Person Course #7418)

V2.0-2020.11.09

Course Outline

Day #1

Course Introduction

- (8:00 8:50 am)
- Instructor/Participant Introductions
- Course Goal and Objectives
- Course Schedule Overview
- Instructor Kit Distribution & Contents
- Instructor Record Booklet
- Instructor ID Numbers, Passwords and SafetyNet Access
- Instructor Certificate Overview

Fall Protection Program Overview (8:50-9:20 am)

- Authorized Person (AP) Essentials and Comprehensive Course Introduction & Scope
- Course Descriptions
- Course Outlines
- Course Duration & Class Size
- Course Certificates & Recertification Process
- Training Location & Material Requirements
- Course Delivery Checklist

10 Minute Break

Adult Education Principles (9:30 - 10:00 am)

- Instructor Preparations First Impressions, Attitudes, and Motivation
- Student Learning Styles
- Self-Direct Learning (Socratic method)
- Developing your Personal Instructor Style

Lesson Planning

- (10:00 10:50 am)
- Lesson Plan Structure
- Using Lesson Plans & Instructor Preparation
- Students are assigned and prepare a short segment of the AP Comprehensive course for teach back.

10 Minute Break

Practice Teaching Sessions

(11:00 - 12:00 pm)

- Students deliver their assigned course segment to the group.
- Instructor and student feedback provided after each teaching segment.

45 Minute Lunch/Break

Practice Teaching Sessions (cont'd)

(12:45 - 1:30 pm)

- Students deliver their assigned course segment to the group.
- Instructor and student feedback provided after each teaching segment.

15 Minute Break

Content & Regulatory

- Content review using small group challenge exercises and activities.
- Review / Assessment Regulatory review of applicable regulations highlighted during Competent Person course
 - Students complete the written assessment in Part A and B of the instructor record booklet (IRB).

Day 1 Summary

(1:45 - 3:45 pm)

(3:45 - 4:00 pm)

- Provide a brief overview of the next day's agenda.
- Assign students teaching segments for the final delivery assessment.

© 3M 2020 Page 1 of 2 #3MScienceOfSafety



Fall Protection - Certified Instructor (Authorized Person Course #7418)

V2.0-2020.11.09

Course Outline

Day #2

Skills Development Delivery

(8:00 - 9:30 am)

- Skills Development Session #1 Harness Fitting & Partner Check
- Skills Development Session #2 End-User Inspections
- Skills Development Session #3 System Analysis
- Student groups are assigned a session to prepare and deliver to others.
- Instructor and student feedback provided after each teaching segment.

10 Minute Break

Course Administration (9:40 - 10:30 am)

- Administrative Guide Overview
- Instructor Certificate Validation & Recertification
- Electronic Presentation Updates & Access
- Obtaining Student Activations
- Theory Test Administration Students complete Student Record Booklet (SRB) review exercise.
- Record Keeping Requirements
- 3M Safety Training Portal SafetyNet
- Frequently Asked Questions (FAQs)

Course Administration Assessment

Course Administration • Students complete the written assessment in Part C of the Instructor Record Booklet (IRB).

(10:30 - 11:00 am)

10 Minute Break

Teaching Preparation

- Review teaching assignments outlined during Day 1 summary.
- (11:10 12:00 pm)
- Students are provided an in-class opportunity to finish preparations for their final teaching assessment.

45 Minute Lunch/Break

Course Delivery Assessment (12:45 - 3:00 pm)

- Students deliver their assigned course segment to the group.
- Instructor records teaching assessment in Part D of the Instructor Record Booklet (IRB).

15 Minute Break

Course Summary (3:15 - 4:00 pm)

- Review Conditions of Training Certificate
- Complete Instructor Profile Information
- Post Course Action Plan

Page 2 of 2 © 3M 2020 #3MScienceOfSafety